Call Centar: 032/346-745

Proveri garanciju

Vodič za kupovinu klima uređaja

Vodič za kupovinu klima uređaja

Vodič za kupovinu klima uređaja

U današnje vreme klima uređaji su postali neophodni u svakom domaćinstvu ili poslovnom prostoru. Više nisu stvar luksuza već zaista realna životna potreba. Ono što muči svakog kupca jeste kako odabrati pravu klimu za planirani prostor, tako da adekvatno odgovori na sve potrebe, a da je pritom njena cena u okvirima planiranog budžeta.

Pre nego što krenete u kupovinu, postoji nekoliko bitnih elemenata na koje treba obratiti pažnju:

  1. Koji tipovi klima uređaja postoje?
  2. Koja je površina prostorije za koju planirate kupovinu klima uređaja, koji je broj i veličina prozora, kakva je osvetljenost?
  3. Koja je energetska efikasnost klima uređaja i da li poseduje neke dodatne funkcije?
  4. Na šta treba obratiti pažnju prilikom ugradnje klime?
  5. Kako da servisirate klima uređaj?

TIPOVI KLIMA UREĐAJA

Izbor tipa klime zavisi od potreba kupca, rasporeda prostorije kao i od budžeta koji je kupac spreman da izdvoji za ovu namenu. Samim tim, izbor se svodi na:

     - standardnu i inverter klimu

     - pokretnu ili prenosivu klimu

     - prozorsku klimu

Kada su u pitanju standardne i inverter klime, obe su split sistemi što znači da imaju unutrašnju i spoljnu jedinicu. Standardne klime u prelaznim periodima mogu dogrevati prostor, ali njihova primarna funkcija je da hlade. Sa druge strane, ove klime su veći potrošači struje i bučnije su, ali su jeftinije od inverter klima.

Vrhunac tehnologije su svakako inverter klime koje prepoznaju kada su blizu zadate temperature i prema tome smanjuju intenzitet rada što dovodi do ujednačene temperature. U odnosu na standardnu, inverter klimu možete koristiti tokom cele godine budući da greju i hlade, one štede struju i nisu bučne kao standardne. Istina je da su skuplje, ali na duže staze zbog uštede električne energije se svakako isplate.

Pokretne klime su fleksibilne i možete ih lako premeštati iz prostorije u prostoriju. One ne poseduju spoljnu jedinicu, ali imaju crevo za odvod toplog vazduha i zbog toga bi trebalo da se nalaze blizu prozora ili otvora za dimnjak kako bi se crevo za odvod sprovelo. Dobar su izbor za one koji često menjaju mesto boravka, za postanare. Glasnije su i troše više struje od standardnih i inverter klima.

 

 

Kompaktno rešenje za brzo rashlađivanje prostora jesu prozorske klime koje štede prostor i najčešći su izbor za manje sobe ili kancelarije. Za razliku od standardnih i inverter klima koje vrte unutrašnji vazduh, ove klime ubacuju svež vazduh u kuću i samim tim su bučnije.

    

KAKO ODABRATI KLIMA UREĐAJ PREMA KVADRATURI PROSTORA

Svi klima uređaji imaju oznaku BTU koja označava kapacitet klime. Što je kvadratura prostorije veća, potrebna je klima većeg kapaciteta. U narednoj tabeli je prikazano koji kapacitet je odgovarajući za određenu kvadraturu prostorije.

Kvadratura

BTU

Snaga

Do 30 m2

9000

2.6 kW

30–60 m2

12000

3.5 kW

60–80 m2

18000

5.3 kW

80–110 m2

24000

7 kW

 

Pored ovoga, obratite pažnju da li je prostorija u kojoj planirate klimu osunčana jer svaki dodatni izvor toplote koji na bilo koji način utiče na klimu stvaraće dodatnu toplotu i zagrevaće spoljnu jedinicu što dovodi do toga da klima troši više struje.

ENERGETSKA EFIKASNOST KLIMA UREĐAJA

Jako bitna stvar pri odabiru klime jeste energetska klasa kojoj pripada. Energetski efikasan klima uređaj troši manje struje. Oznaka A znači da klima troši malo struje, dok oznaka G označava da je reč o najmanje energetski efikasnoj klimi.

UGRADNJA KLIMA UREĐAJA

Prvi savet je da klimu nipošto ne ugrađujete sami već da pozovete ovlašćeni servis. Najvažnije je izabrati pravo mesto gde će klima biti postavljena tako da hladi što veći prostor. Takođe, ukoliko je postavite nasuprot vrata koja se stalno otvaraju onda ćete je izložiti dodatnom naporu prilikom hlađenja ili grejanja.

Imajte na umu da prenosne klime zahtevaju ugradnju jer imaju crevo za odvod toplog vazduha i potrebno je probušiti rupu u zidu.

SERVISIRANJE KLIMA UREĐAJA

Budite spremni da redovno održavate klima uređaj kako biste osigurali njegovu dugotrajnu funkcionalnost. Kada se govori o servisiranju, potrebno je voditi računa o dve stvari: pročistiti filtere i dopuniti gas.

Pročišćivanje filtera možete uraditi samostalno tako što prvo isključite uređaj iz struje, otvorite poklopac, skinete filtere, operete u mlakoj vodi, dobro prosušite, polako ih vratite, zatvorite poklopac i onda ponovo možete uključiti u struju.

Sa druge strane dopuna gasa zahteva prisustvo profesionalnog lica sa neophodnom opremom. Dopunom freona klima će raditi bolje i izbegavaju se oštećenja i uvećanja računa za struju. Redovno servisiranje produžiće radni vek klime i kvalitet života i zdravlja učiniće boljim.

Pažljivo razmotrite ove faktore prilikom odabira klima uređaja kako biste pronašli model koji najbolje odgovara vašim potrebama i zahtevima vašeg prostora. Nadamo se da smo vam rešili bar neke nedoumice.

Našu kompletnu ponudu klima uređaja možete pogledati OVDE.